ΙΣΤΟΡΙΚΟ

isari logo white Η ανάγκη και η επιθυμία των συμπατριωτών μας, οι οποίοι για διάφορους λόγους είχαν μεταναστεύσει, να συναντώνται και να αναπολούν το Ίσαρη, οδήγησε στην ίδρυση του Συλλόγου μας.
Ένας Σύλλογος ο οποίος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο πέρασμα του χρόνου, τόσο στη πορεία, όσο και στα πεπραγμένα του Ίσαρη.
Ο Σύλλογος των εν Αθήναις Ισαραίων ιδρύθηκε το 1934 και τη πρωτοβουλία για την ίδρυσή του την είχαν οι αείμνηστοι Θεοδ. Αλ. Παρασκευόπουλος (Καράς) και ο Γρηγ. Ν Καραλής. Το πρώτο καταστατικό εγκρίθηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών στις 20 Απριλίου 1934.
Η 1η Γενική Συνέλευση έγινε στις 24 Ιουνίου 1934 στην Αίθουσα Εμποροϋπαλλήλων Αθηνών και το στο 1ο Διοικητικό Συμβούλιο εξελέγησαν οι: Πρόεδρος - Τασιόπουλος Δημήτριος, Αντιπρόεδρος - Ρούσσος Ιωάννης, Γενικός Γραμματέας - Κώτσιρας  Αργύριος, Ταμίας - Καραλής Γρηγόριος, Μέλη: Κουτσουμάρης Γεώργιος, Παρασκευόπουλος Θεόδωρος και Τσαντίλης Απόστολος.
Χαρακτηριστική ήταν η ομιλία του αείμνηστου Γρηγορίου Καραλή στη πρώτη συγκέντρωση των Ισαραίων για τη ίδρυση του Συλλόγου μας:
«Η ιδέα της Ιδρύσεως Συλλόγου, υπήρχεν ανέκαθεν διακεχυμένη σ΄όλων μας τας διανοίας. Κανένας όμως δεν είχε την πρωτοβουλίαν να την θέση είς ενέργειαν, έως ότου εσχάτως ευρέθη, τέλος, ο εκτελεστής της. Και είναι αυτός ο συμπατριώτης μας κ. Θ. Παρασκευόπουλος, ο οποίος λαβών εν συνεχεία τον λόγον ετόνισε ότι ο ιδρυθησόμενος Σύλλογος πρέπει να είναι καθαρώς  πατριωτικόν  Σωματείον, να ίσταται μακράν της πολιτικής, να συζητή και να εξετάζει αποκλειστικώς θέματα που ενδιαφέρουν το Ίσαρη ή θ΄αποβλέπουν ταύτα είς την αλληλεγγύην των μελών του».
Πρώτη δαπάνη του Συλλόγου ήταν η κατασκευή και τοποθέτηση Ηρώου στο Ίσαρη στη Κεντρική Πλατεία (στο αλώνι).
Τη 10τία του 1940 ο Σύλλογος, αδράνησε και επανιδρύθηκε το 1952 με πρωτοβουλία συμπατριωτών μας στην Αθήνα, με πρώτο Πρόεδρο τον Αριστ.Ν. Κουτσουμάρη και έκτοτε ξεκίνησε να δραστηροποιείται.
Πρόεδροι διατέλεσαν επίσης οι αείμνηστοι Στέφανος Κότσιρας, Νίκος Τίγκας, Σπύρος Κατριβάνος, Νίκος Δ. Σιώρης, Ανδρέας Ρούπας, Ανδρέας Μεντής και  Σπύρος Σιώρης.
Σύγχρονοι αυτών ο Θεόδωρος Μπέης, ο Γεώργιος Μεντής, ο Ηρακλής Αποστολόπουλος, ο Δημήτρης Σιώρης, ο Χαράλαμπος Ασημακόπουλος και Αλέκος Γρηγορίου.
Ο Σύλλογός μας, σε αυτά τα 88 χρόνια προσφοράς, ανάλογα πάντα με τις συγκυρίες κάθε περιόδου, στάθηκε επάξια στο ύψος των σκοπών του.
 Τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια η προσφορά αυτή εκδηλώθηκε σε προμήθειες, παροχές σε είδη ιματισμού, υπόδησης και μέριμνας για τους μαθητές του σχολείου. Τα επόμενα χρόνια πολλά έργα υποδομής, έρχονται να συμπληρώσουν τη δράση του Συλλόγου. Αναμφίβολα η ίδρυση του Ξενώνα και η εξασφάλιση άφθονου νερού με γεώτρηση αποτελούν τις κύριες επιτυχίες του Συλλόγου. Ακολουθούν η απόκτηση ιδιόκτητου γραφείου στην Αθήνα, η ίδρυση Λαογραφικού Μουσείου σε ιδιόκτητο κτίριο στην Κεντρική Πλατεία, η τοποθέτηση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή και φορητού Καρδιογράφου στον Ξενώνα, η τοποθέτηση νέας γενιάς αλεξικέραυνου στον Άγιο Νικόλαο, η πλακόστρωση δρόμων, η δημιουργία χώρου για τη Νεολαία, η δημιουργία parking, η κατασκευή μαντρότοιχων στο χωριό, η ανακατασκευή κοινοχρήστων χώρων. Ένα, επίσης σπουδαίο έργο, είναι η δημιουργία της διαδυκτυακής σελίδας του Συλλόγου μέσω της οποίας γίνεται ενημέρωση των συμπατριωτών μας απανταχού της Γης για ότι αφορά στο χωριό μας και η οποία πλαισώνεται από πολλά άρθρα και μελέτες που αφορούν στην ιστορία του Ίσαρη.
Πιστός στο ρόλο του ο Σύλλογος με γνώμονα τη συσπείρωση των μελών του διοργανώνει σε ετήσια βάση τα πανηγύρια, στις 9 Μαΐου (Ανακομιδή των λειψάνων του Αγ. Νικολάου) και στις 15 Αυγούστου (Κοίμηση της Θεοτόκου) αντίστοιχα. Επίσης εκδρομές, παιδικές καλοκαιρινές εκδηλώσεις, Εκθέσεις Εικαστικών και Ζωγραφικήςετήσιοι χοροί, και βραβεύσεις μελών του, συμβάλουν καθοριστικά στην ηθική και πνευματική ανάπτυξη των μελών του.
Σημαντικός σταθμός στη πορεία του Συλλόγου ήταν η αναθεώρηση του Καταστατικού, το 2007, σύμφωνα με το οποίο, ο Σύλλογος μετονομάζεται σε «ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΙΣΑΡΑΙΩΝ», λαμβάνοντας έτσι  όλους τους Ισαραίους υπό τη σκέπη του. 
Η διαχρονική συνεργασία με τη Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και με τους Συλλόγους των γειτονικών χωριών, καθιστά τον Σύλλογό μας ως ένα από τους πιο δραστήριους και ενεργούς Συλλόγους της ευρύτερης περιοχής της Μεγαλόπολης. 
Για την επίτευξη όλων των παραπάνω εργάστηκαν με όρεξη και αυταπάρνηση όλα τα Διοικητικά Συμβούλια που τον υπηρέτησαν τα 88 αυτά χρόνια.
Τέλος, χρέος όλων των Ισαραίων, ιδίως των νέων, είναι να τιμήσουν τις επιτυχίες και τα επιτεύγματα των παλαιών και να συνεχίσουν τη ένδοξη πορεία του Συλλόγου μας, προσαρμόζοντας τον στη εποχή μας.

View the embedded image gallery online at:
https://www.isari.gr/index.php/el/o-syllogos#sigProIdfff728ea3e

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ «ΙΣΑΡΗ ΛΥΚΟΣΟΥΡΑΣ» ΕΝ ΑΜΕΡΙΚΗ

Το Καταστατικό της Ελληνικής Αδελφότητας «Ίσαρη Λυκόσουρας» στην Αμερική, με έδρα την Ουάσινγκτον, εγκρίθηκε στις 30 Ιανουαρίου 1919. Σύμφωνα με το Άρθρο 2, σκοπός της ήταν «η αλληλοβοήθεια των μελών αυτού, και η εκτέλεση κοινωφελών έργων στο Ίσαρη». Το πρώτο Δ.Σ. αποτελούνταν από τους εξής: Πρόεδρος : Παν. Α. Κουτσουμάρης, Αντιπρόεδρος: Δημ. Ι. Σταθόπουλος, Γραμματέας: Αθ. Ι. Κατριβάνος, Ταμίας: Γεώργιος Ιω. Δρακόπουλος, Σύμβουλοι: Αριστ. Π. Χαραλαμπόπουλος, Αθ. Π. Σταθόπουλος, Ανδρ. Δρακόπουλος, Χρ. Α. Ρούσσος, Γεώρ. Ι. Ρούσσος και Αγγ. Βάκας.
Η Αδελφότητα διοργάνωνε πολλούς χορούς και γιορτές με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για το Ίσαρη. Το σημαντικότερο  έργο   της Αδελφότητας στην Αμερική είναι το Δημοτικό Σχολείο στην Αμπάρα. Αιώνιο μνημείο, αναδεικνύει την αγάπη που είχαν για τον τόπο τους καθώς και την αγωνία τους για σωστή παιδεία και επιμόρφωση των Ισαραίων. Άλλα έργα ήταν η ανακαίνιση του Ι. Ναού του Αγίου Νικολάου και η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου στο Νεκροταφείο.
Ήταν πάντα αρωγός του Συλλόγου των Αθηνών σε διάφορα έργα στο χωριό.

Σήμερα δεν υφίσταται πλέον.

View the embedded image gallery online at:
https://www.isari.gr/index.php/el/o-syllogos#sigProId4f6ca5cf4d

ΑΤΛΑΝΤΙΣ Εφημερίδα εν Αμερική

ΑΤΛΑΝΤΙΣ1

Κεντρική σελίδα της Ατλαντίδας

Η εφημερίδα ΑΤΛΑΝΤΙΣ ήταν η πρώτη επιτυχημένη ελληνική εφημερίδα που κυκλοφόρησε στην Αμερική.

Ιδρύθηκε το 1894 από τους Solon J. και Demetrius J. Vlasto και εκδιδόμενη κυκλοφορούσε στη Νέα Υόρκη. 

Κυκλοφόρησε μέχρι τον Οκτώβριο του 1973, μετά από εβδομήντα εννέα χρόνια ενεργητικής έκδοσης.

Στην εφημερίδα αυτή δημοσιεύονταν και νέα από το Ίσαρη.

Κατωτέρω, ένα σπάνιο και ιστορικό ντοκουμέντο από την Ελληνο-Αμερικάνικη εφημερίδα ΑΤΛΑΝΤΙΣ με ημερομηνία 23 Ιανουαρίου 1903! Ονομαστική αναφορά στους Απόδημους Ισαραίους που συνέβαλαν οικονομικά στον περιτειχισμό του Κοιμητηρίου του Ίσαρη με το συνολικό ποσό των 250 $. Στη δεύτερη φωτογραφία τα γραφεία της εφημερίδας στη Νέα Υόρκη (από το προσωπικό αρχείο του μέλους του Δ.Σ. του Συλλόγου και καθηγητού κ. Γιώργου Φ. Σιώρη):

View the embedded image gallery online at:
https://www.isari.gr/index.php/el/o-syllogos#sigProIdbc070c5b89

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1981. ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΙΣΑΡΑΙΩΝ

"Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ισαραίων οργανώθηκε στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, πατριωτική εκδήλωση με σκοπό να τιμηθεί ο διαπρεπής νομικός κ. Εμμ. Ιωαν. Βουζίκας, καθηγητής της Νομικής Σχολής και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πλήθος Ισαραίων και Αρκάδων κατέκλυσαν την αίθουσα. Τον προσφώνησε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ισαραίων κ. Ανδρέας Μεντής και ο Ισαραίος δικηγόρος κ. Παν. Φ Τόγκας. Ιστορική και ιδιαίτερα πατριωτική ήταν η ομιλία του κ. Πρύτανη. Μετά την επίδοση της τιμητικής διάκρισης, τον λόγο έλαβε ο δημοσιογράφος κ. Δημ. Γ. Κυριακόπουλος, ο οποίος μίλησε για την ιστορία και τα προβλήματα του Ίσαρη και της Λυκόσουρας γενικά".

View the embedded image gallery online at:
https://www.isari.gr/index.php/el/o-syllogos#sigProId6fca967812

ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Pages from ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ORIGINAL

(Πατήστε πάνω στην εικόνα για να το διαβάσετε ή να το κατεβάσετε)

© 2017 by AID360 Limited Hong Kong. All rights reserved.